Merkezi ısıtma sistemlerinde, her bir radyatör tarafından tüketilen ısı enerjisini kayıt altına alan ölçüm cihazıdır. Çok kolonlu merkezi ısıtma sistemine sahip konutlarda, her bir radyatöre monte edilerek, radyatör başına tüketim değerini kaydeder. Daire başı toplam ısı enerjisi tüketimi, dairede bulunan her bir radyatörden alınan tüketim verilerinin toplanmasıyla hesaplanır. Böylece ısınma gider paylaşımı ‘Tükettiğin Kadar Öde’ prensibine göre adaletli bir şekilde yapılabilir. Isı pay ölçerlerde Radyatör ve Oda sıcaklığını algılayan iki adet sıcaklık sensörü bulunur. Isı pay ölçer, üzerine takılı olduğu radyatörün sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkı değerini ölçer. Ölçülen bu sıcaklık farkı değeri, radyatörün anma ısıl güç kat sayısı ve ısıl temas katsayısını kullanarak gerçek tüketim değerini hesaplar.
Kullanım Avantajları
- Daire sakini her odanın sıcaklığını ayrı ayrı ayarlayabilir.
- Daire sakini kendi istediği konfor düzeyinde sıcaklık ayarı yapabilir.
- Fazla ısınan dairelerde, daire sakini camları açıp ısıyı boşa harcamaz.
- Isı gider paylaşımı her bir dairenin gerçek tüketim değerine göre yapılır.
- Isınma maliyetlerinde %30’ a varan tasarrufu sağlar.
- Enerjisinin %70’ini ithal eden Ülkemiz bütçesine katkı sağlar.
PAY ÖLÇER,ISI PAY ÖLÇER, KULLANDIĞIN KADAR ÖDE SİSTEMİ, MERKEZİ SİSTEM PAY ÖLÇER, PAY ÖLÇÜM, PAY ÖLÇER KULLANIMI, PAY ÖLÇER AVANTAJLARI
TERMOSTATİK RADYATÖR VANALARI
Termostatik vana; oda sıcaklığını vana üzerindeki skala yardımıyla ayarlanmasını sağlayan vana gövdesi ve sensör kısmından oluşur. Oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiğinde, başlık içindeki sıcaklığa duyarlı sensör sayesinde, radyatör vanası otomatik olarak kapanır, radyatörün gereksiz çalışması önlenir. Böylelikle tesisat suyu ısısını kaybetmeden ısı kaynağına geri döner, hem konfor hem enerji tasarrufu sağlanır. Ayrıca odanın içi, güneş ışığı, ütü vb elektrikli cihazlar, insan, ocak v.b. diğer dış etkilerle ısındığında da termostatik vana oda sıcaklığını algılayarak, vanayı kapatır ve ısı dalgalanmalarının önüne geçer.
Ölçümlere göre oda sıcaklığının +22 derece üzeri her 1 derece artışın aylık doğalgaz faturasına %5 yük getirdiği görülmüştür. Termostatik vana kullanan bir kullanıcı ile kullanmayan bir kullanıcı arasındaki aylık ortalama fatura farkının %25 e yakın olduğu gözlemlenmiştir.
Reglaj özelliği sayesinde binalarda üst katların az ısınıp, alt katların çok ısınmasını engeller.
Termostatik Vanaların Kullanım Avantajları;
- Isı tesisatı dengelenir
- Dengeli Sıcaklık paylaşımı sağlanır.
- Apartman sakinlerinin konforu sağlanır.
- Enerji kaynakları boşa harcanmaz.
- Kalorimetre ve Pay Ölçerler ile birlikte kullanılarak düşük enerji gideri elde edilir.
Etiketler: Termostatik radyatör vanası doğalgaz tasarruf termostatik vana çalışma prensibi kullanımı radyatör termostatı.
KALORİMETRELER MOBİL TIP MERKEZİ ISITMA SİSTEMLERİ
Bu sistemlerde kaynağından çıkan sıcak su, radyatörlere veya yerden ısıtma sistemine dağılmadan önce, daire girişlerinde konumlandırılmış sıcak su kolektörlerine gider. Sıcak su bu kolektörlerden daire içindeki tüm radyatörlere veya yerden ısıtma tesisatına dağılır.
ENERJİ KULLANIMININ ÖLÇÜLMESİ
Her bir dairenin ayrı kolektörü olduğundan, kolektör geri dönüş hattına takılacak olan bir kalorimetre cihazı ile dairedeki, tüm radyatörlerin enerji tüketimi ölçülerek kullanıcıların bireysel gider harcamaları hesaplanabilir.
Siemens kalorimetre cihazları, kolektör üzerinde geri dönüş hattına monte edilir. Gidiş ve dönüş hattından ölçüm yapan 2 adet sıcaklık algılayıcısı vardır. Ayrıca cihazın gövdesinde manipülasyonlara karşı manyetik korumalı debi ölçer sistemi bulunur. Cihaz kolektörden geçen toplam debiyi ve gidiş dönüş arasındaki sıcaklık farkını anlık olarak ölçer. Ölçülen bu değerlere bağlı olarak, enerji kullanımı hesaplanır. Radyatörlerde termostatik vana kullanımı ile kalorimetreden geçen debi kontrol edilebilecek böylece düşük enerji giderleri sağlanabilecektir.